Aldrig har det varit viktigare att alla syns

Igår var det svårt att missa Linda-Marie Nilssons bikinibild, med bildtexten “Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”, som på bara några timmar fick över 60 000 likes på Facebook. Det snurrades på i enorm fart, mängden kommentarer på både Facebook och Twitter skenade. Som alltid i dessa sammanhang var vissa elaka, det som inte var som alltid annars var den enorma mängden med positiva, lättade och hejande tillrop. Jag tillhörde den sistnämnda gruppen och när jag läste hennes blogginlägg där hon förklarade sin publicering letade sig en tår fram.

När jag sedan följde diskussionerna på Twitter märkte jag snart att förståelsen varför Linda-Maries agerande är så viktigt inte fanns hos alla. Snusförnuftet bara sprutade ur öronen på vissa.

“Vad är grejen?”. “Går till en vanlig strand så får du se personer i alla storlekar”. “Vad då modigt? Det där gör väl alla?”.

Ja, vi är alla vackra. Vi är alla värde- och betydelsefulla precis som vi är. Det vet vi egentligen. Men det är ibland så oerhört svårt att förstå, att tro på. Det tror jag att de flesta 17-åriga tjejer och killar håller med om. Alla dessa hjärnspöken som skrämmer livet ur oss. Vi matas av samhällets ideal, där varken jag eller Linda-Marie egentligen platsar. Att ta sig modet och våga sticka ut så här, det krävs så enormt mycket. Jag trodde att alla förstod det. Vikten av att vi inte får en ensidig bild av världen har aldrig varit viktigare. För sanningen är den att många, många unga inte vill gå till stranden för de inte vill bli sedda i badkläder.

Om människan alltid gjorde det vi visste var bäst för oss, skulle någon då röka? Riskera sin hälsa för att göra en skönhetsoperation? Köra bil lite för fort? Ta sista drinken? Nej. Vi fungerar inte alltid så.

Tack Linda-Marie för att du är en sådan enormt bra förebild för varenda tjej och kille som tvivlar på sig själv.

Här finns mitt och Livs inlägg om tidningarnas chefredaktörers ansvar i den här frågan.

Comments
3 Responses to “Aldrig har det varit viktigare att alla syns”
  1. Karin says:

    Svar: Jaa det är ju för att jag inte fått det på ett tag, har nog glömt det helt enkelt:D Nu när jag hälsar på i Sverige är jag i i Hälsingland men när jag kommer till sthlm då jäklar haha

Leave A Comment