Barnens integritet, vem bryr sig?

Haddiles situation väckte starka känslor hos svenska folket. Med all rätt. Kritik riktades mot många håll, bland annat pressen som skrev mycket och utlämnande om den tvååriga flickans fall.

När Gunilla Persson först började synas i Svenska Hollywoodfruar förra året höjdes röster mot hur TV3 valde att visa upp henne och hennes dotter Erika som nu är tio år.

Jag blev helt ärligt förvånad när det visade sig att Gunilla skulle vara med i en till säsong av programmet. Å ena sidan så skapade hon rubriker kring programmet, men jag kunde aldrig tro att TV3 åter igen ville hamna i en åsiktsstorm kring deras framställning av hur mamman drillar sin dotter att bli en stjärna.

Till min förvåning har ingen ny debatt kring detta kommit upp alls. Istället har det faktum att Gunilla varit i Sverige skapat rubriker. Ena dagen blev hon, tillsammans med dottern, utslängda från ett av Stockholms mest kända lyxhotell. Nästa dag gafflar hon med Guillou i TV4. Inte sällan är hennes lilla dotter med på bilderna bredvid henne. Våra kvällstidningar gottar sig hämningslöst i Gunillas vansinniga mediekåthet, tv-kanalerna köar för att bjuda in henne i diverse program.

Ingenstans ifrågasätts detta. Hur påverkar detta dottern? Hur mår hon? Är det värdigt ett barn, som snart ska bli tonåring och ta egna beslut, att leva på det här sättet? Varför ställs inte de frågorna som kom upp i mediebevakningen kring Haddiles fall även kring hollywoodfruns dotter? Barn har rätt att vara barn och deras integritet måste värnas oavsett vad vuxna personer i deras närhet sätter dem i för situationer. Det är pressens skyldighet att våga ställa sig frågan och våga att inte publicera.

Bild från Gunilla Perssons officiella Facebook-sida.

Leave A Comment