Funkar detta 2011?

Expressen löpJag blev oerhört sorgsen när jag såg denna löpsedel idag. Att kvällstidningarna kör på löp om “vad grannen tjänar” är ju inget nytt. Men den här vinkeln har jag inte sett innan.

Är det på riktigt så himla märkligt om kvinnan tjänar mer än sin man? Det är väl 2011 inte en så stor sak? Enligt statistik från SCB var kvinnors löner över alla sektorer bara 93 procent av männens år 2009. Så visst är oddsen emot oss kvinnor. Dock är det betydligt svårare att hitta info kring hur inkomster är fördelade över hushåll. Är det så att framgångsrika kvinnor alltid dras till ännu mer framgångsrika män? Styrs kärleken så mycket av plånbokens tjocklek? Jag vill inte tro det.

En annan aspekt, som jag diskuterade med mina vänner under semestern, är att vi alla tjänar på att prata lön med varandra, även om det är obekvämt. Ansvar, oavsett kön, ska ansvar ge mer betalt. Att lägga in ett minus bara för att man är tjej eller ung är inte okej. Den dag alla blir bekväma att prata pengar med sina kollegor kan alla också tjäna mera. På det sättet hoppas jag att Expressens löp snart aldrig kommer handla om vem som tjänar mest.

Expressen, nödlöp hade i mitt tycke varit en bättre idé än att skrika ut “det är konstigt om det inte är mannen som försörjer hemmet och kvinnan som står hemma vid sprisen år 2011”.

Leave A Comment