Hur kan jobbande mammor fortfarande provocera?

Skärmavbild 2013-01-29 kl. 22.03.15

Efter att det blivit officiellt att Petra Mede ska leda Eurovision Song Contest i maj dröjde det inte längre än till tonartshöjningen i valfri schlagerdänga förrän hon obligatoriskt fick mamma-barn-frågor kastade efter sig. Om jag ska vara ärlig kände jag först att jag inte orkade bry mig, det kändes så urbota gammalt. Som tur är finns det andra som orkade sätta ord på det galna och dumma i detta, så till sist blev jag så upprörd att jag inte kunde låta bli att bry mig.

Min vän Sara tipsade om ett blogginlägg av Blekk där hon satte fingret på många kloka delar. En sak som gör mig så arg så att jag kokar är Eva Sternbergs utspel kring Birgitta Ohlsson. Sternberg är ledarskapskonsult och dessutom grundare av stiftelsen Kvinnor kan (!!). Hon väljer dock att använda uttryck som att Birgitta Ohlsson ska “sluta leka man” och ” ska vi [kvinnor] göra något så skall vi göra det med vårt hem som bas.” Sedan när ska vi kvinnor göra oss själva mindre värda? Och varför ska vi spela med på att mannen är normen? Varför skulle det var så självklart att världens alla val låg framför männens fötter men inte kvinnornas? Det är inte ofta, men här måste jag slänga in helvetet-för-kvinnor-som-inte hjälper-varann-kortet.

Nina Åkestam skrev också ett mycket bra inlägg, som alltid, på samma tema häromdagen. Likaså Hanna Fahl. Jag väljer att inte skriva mer, som sagt, så många andra har gjort det, och bra dessutom. Det är med en suck och en något tillknöglad självkänsla som jag inser att som kvinna räcker det inte bara med att vara duktig på vad jag gör. Jag måste om och om igen stå upp för att jag är lika mycket värd som en man i samma position. För det är inte lika självklart för alla.

Foto: Melodifestivalens Facebooksida/SVT/Magnus Ragnvid

Leave A Comment